Polecamy...

Nalweka aloesowa do picia

16 sierpnia 2018

Wzmocnij swoją odporność za pomocą nalewki wykonanej z aloesu, a także miodu i soku.

Aloes w głównej mierze zbudowany jest z tkanki wodnej. Ta zaś charakteryzuje się strukturą żelową. Aloes to roślina, którą można uprawiać w doniczkach we własnym domu. Ponadto warto to robić z tego względu, że jest ona jednocześnie antybiotykiem, ale naturalnym. Idealnie jest pić sok z tej rośliny w czasie upałów. Nie tylko ochłodzi, ale i poprawi kondycję organizmu. Dobrze jest też stosować nalewkę z aloesu oraz mód w czasie przeziębienia czy chęci wzmocnienia organizmu.

Zwyczajny aloes, który z łaciny określa się jako Aloe Vera, wywodzi się z Madagaskaru, Arabskiego Półwyspu oraz Afryki. Biorąc pod uwagę warunki klimatyczne panujące w Polsce, doniczka jest wystarczającym miejscem na hodowanie go. Głównie dzięki faktowi iż jest to sukulent i nie ma problemów z życiem w miejscach gdzie nie ma stałego dostępu do wody. To też dzięki temu wykształciła się w jego budowie tkanka mająca konsystencje żelu. Z tej rośliny sok pozyskuje się poprzez wyciśnięcie go. Z pozyskanej cieczy da się wytworzyć różnego rodzaju przetwory. Aloes w 99% zbudowany jest z wody (stąd jego wodnista struktura). W swoim "ciele" posiada paręset mineralnych składników, które dodatkowo są aktywne. W porównaniu do innych antybiotyków dostępnych w aptekach, jest on naturalny i umacnia organizm.

sok aloesowy

W gorące dni poleca się wypić aloesowy sok. Składniki potrzebne do jego przygotowania to liście z aloesu mającego 2-3 lata; szklane naczynie, najlepiej, aby było ciemne; cytryna (sok z niej). Wszystko zajmie około 15 minut i jest bardzo proste w wykonaniu. Na początek ścinamy te liście, które są zdrowe i usuwamy z nich kolce znajdujące się po bokach. To co zostanie płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Liście rozcinamy na długość na 2 części i wydrążamy za pomocą łyżki przezroczysty miąższ. Przenosimy go do naczynia i polewamy odrobiną soku z  cytryny. Wszystko miksujemy - np. za pomocą blendera. Tak wytworzoną mieszankę, jeśli chcemy ją przechować, wlewamy do ciemnego naczynia, szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki. Należy pić roztwór z takiej mieszanki w stosunku - 2 łyżki na 250ml wody. Od dnia wykonania mamy tydzień na jego spożycie.

Inną opcją jest nalewka, do której potrzeba około 6 liści rośliny uprzednio umytych. Do tego 50 deko miodu i wino czerwone, najlepiej wytrawne w ilości 500ml i jakaś butelka do przechowywania alkoholu. Tak jak poprzednio, wykonanie jest łatwe i szybkie. Ponownie wydrążamy miąższ ze środka liści i mieszamy z pozostałymi składnikami. Wszystko przelewamy do naczynia i umieszczamy w ciemnym i chłodnym miejscu. Po upływie 5 dni cedzimy ją przez gazę (jałową) i rozlewamy do butelek (ciemnych). Tak stworzony produkt przechowujemy w lodówce.

Aloesowy miód wykonujemy w proporcjach 1:2 (żel ze środka aloesu; miód). Łączymy ze sobą składniki aż staną się jedną cieczą Przelewamy do ciemnej butelki i każdym rankiem przed śniadaniem spożywamy po 1 łyżce.

To może Cię zainteresować